Wednesday, April 21, 2010

Мајките и Шајките и Цела Фамилија.....

И секако, кога си подготвен да напишеш пост во кој ќе редиш нечии мајки и шајки, www.blog.mk нема да работи, нели....

Навистина почнав да верувам, во конспиративни теории, барем што се однесува до блогерајот Македонски и до Македонија.
Некој сака намерно да го уништо блогерајот во Македонија, расаднкот на слободната мисла. За да нема слободна мисла, фала богу.
Некој сака намерно да ја уништо Македонија. За да не постојат Македонците, фала богу. И не мислам на Грчињата овојпат, зошто освен со Грчињата, ние си имаме еден поголем проблем, и тоа дома. Шиптарите.

Шајките и мајките ги подготвував за повеќе луѓе. Инспирација ми беше написот од Дневник ,"Албанци ќе протестираат против дискриминацијата", поточно:

"Aлбанците ќе протестираат против „дискриминациската политика врз етничка и верска основа“. Собирот на 10 мај во Скопје го организираат 40 граѓански здруженија под мото „За правда“.

- Ќе ги предупредиме партиите да прекине дискриминацијата на Албанците и на албанскиот јазик. Бараме итно да се стопира процесуирањето на хашките предмети и ослободување на затворените за случаите „Сопот“ и „Бродец“, да прекинат етничката и верската дискриминација во економијата, образованието и во културата, како што се проектот „Скопје 2014“, при службена употреба на албанскиот јазик, распределбата на буџетот и при употребата на националните симболи - рече во вчерашната најава на протестот Ибрахим Коча, претставник на Совет на организации на Албанците."

Секако, Мајките и Шајките , и се по ред и цела фамилија не им ја спремив за пцуење на овие кои ќе протестираат. Нив им се може, зошто да не, кога има кретени. Туку за сите оние кретени кои овој тип на протести и барања не ги сместуваат таму каде што им е местото - ВО АНТИДРЖАВНИ ДЕЈАНИЈА-кои се казниви со закон. Мајките и Шајките на сите оние не знаат да ги согледаат националните приоритети на земјава, ниту барем да си ја завршат работата за која земаат плата.

И Мајките и Шајките на сите оние кои не доведоа до ова дереџе на кое сме сега, сите оние кои во 2001 ни ја шитнаа татковината, државноста, уставот и се што имавме. Сите оние кои решија тоа предавство да го спроведат и спроведуваат до крај, како недоветни, сметајки дека треба да играат фер (?!?!) Некои заминаа со почести кои не ги заслужија, а некои богами, ке заминат со свирежи и пљувотини на својот грб....

Sunday, April 18, 2010

Манастир Преполовение, Руса Среда, Скопје...The Monastery of Prepolovenie, Rusa Sreda, Skopje

Во близината на Скопската населба Драчево се наоѓа манасирот "Преполовение Руса Среда", кој е обновен на темелите на стара црква. Тој е еден од објектите на местото наречено Пеленица, кое се смета за едно од излетничките места во Драчево.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Едно октомвриско претпладне минатата година најдовме време да го посетиме и овој манастир, кој се уште е во изградба. Дел од иконописот се уште се исцртува, но како што ни кажа човекот кој е задолжен за одржување на манастирот, набрзо ке биде се завршено.

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket


Местото на кое се наоѓа манастирот Руса Среда важи за излетничко место, еве и зошто :)PhotobucketPhotobucketPhotobucket
Photobucket

Blogspot.com

Кога ОН НЕТ ќе ти уништат два блога, не ти останува ништо друго освен blogspot.com.
Сиромашен старт-зошто е без кеиф.
Значи, Скоро две години се трудев околуwww.nadezna.blog.com.mk, потоа насилно се преселив на www.nadeznan.blog.mk, за и тоа да го утнат.
Сега овде, не по своја волја, ама што се мора се мора....
Еднаш блогер, засекогаш блогер....